top of page

Kako se oBALnI dio razlikuje od unutrašnjosti?

Updated: May 26, 2020

Seminyak - BALI prilagođen upravo turistima. Pročitaj i komentiraj koji ti se dio Balija više sviđa.


Zalazak sunca, Petitenget Beach, Seminyak, Bali


Zašto Seminyak?

Da ćemo na pola putovanja promijeniti destinciju odlučili smo još u Zagrebu. Bračno je putovanje, želimo i plažu, koktele, sunčanje, izležavanje i party. Odabrali smo Seminyak, područje na zapadnoj obali poznato po najstylish resortima. Nalazi se sjevernije od Kute (nekada najpopularnijeg turističkog mjesta na Baliju) i promatra se kao njegovo predgrađe. Cijene smještaja ovdje su među najvišima na Baliju. Seminyak je poznat po mnogim hotelima i ulicama koje vrve popularnim i vrlo živahnim restoranima, barovima, vilama, craft i dizajnerskim dućanima, party mjestima, odnosno beach barovima, itd.



Smještaj

U Semiyaku smo se smjestili u boutique hotel 7Rooms i nismo bili prezadovoljni. Bio je dosta udaljen od plaže, a to je, kad smo se preselili u Seminyak bilo naše svakodnevno i glavno odredište :). Osim toga, sve je bilo puno manje nego što je izgledalo na fotografijama. Zapravo je riječ o boutique hotelu, osoblje nije bilo baš uhodano, a za doručak smo morali dan unaprijed reći što bismo jeli kako bi oni stigli kupiti i pripremiti (to možda i nije tako loše jer uvijek koriste svježe namirnice). U kupaonici nam nije radio tuš, ali su problem odmah riješili i s te strane velika pohvala. Iako je hotel puno noviji i moderniji od onoga u Ubudu, čistoća nije kao u Swahiti. Imali smo isti problem s mravima i riješili ga na isti način. Tko nije čitao o mravima - ima u postu o Ubudu.


Seminyak je potpuno druga priča od Ubuda. To je područje okrenuto turizmu i svemu što dolazi s tim – komercijalni , redom talijanski, francuski, australski restorani, talijanski gelato, francuske pekarnice, itd. Prljavije je od Ubuda i promet je još kaotičniji.

7Rooms, Seminyak, Bali


Što obići?

Mi smo se prvi dan odmah spustili na plažu. I to kakvu plažu, kilometrima dugu, prepunu beach barova i hotela. Odlična je za duge šetnje, posebno uz zalazak sunca. Plaže nisu bijele, more nije tirkizno, barem ne u ovom dijelu. Kada smo otišli u Kutu, tamo je plaža već svjetlija, kao i more (fotografije plaže u Kuti na kraju posta).

Petitenget plaža


Valovi su ogromni, tako da zaboravite na kupanje na kakvo ste navikli na Jadranu - nema plivanja, nema uživanja, plaža vrvi crvenim zastavama koje označavaju zone opasne (zabranjene) za kupanje. Ljubitelji surfanja na plaži mogu pronaći mnoštvo školica u sklopu kojih se može i iznajmiti oprema.

Beach barovi koje smo posjetili

Na plaži koja se proteže cijelom zapadnom obalom otoka niz je raznolikih beach barova i klubova. Dok šetate plažom kroz plićak iz njih se čuje muzika i žamor ljudi. Svako od njih ima svoju politiku ulaska. Mi smo htjeli posjetiti i Woobar Bali, ali se u njemu održavao trodnevni festival s nekim od najvećih imena elektroničke glazbe za koji nismo imali ulaznice, a i nije nas nešto privlačilo provesti vrijeme u klubu, umjesto istraživati što više :)


FINNS

Finns je predivan beach bar koji se lokacijski nalazi na Canggu plaži. Nemojte da vas to zbuni jer se zapravo radi o istoj plaži koja se samo nastavlja jedna na drugu tako da jednom kad se spustite na plažu samo je na vama odluka u kojem ćete smjeru šetati i istraživati. Finns ima dva beach bara – Finns i Finns VIP (koji je cijeli bijeli i osobno, meni se nije svidio jer izgleda jako zapadnjački i sterilno). Mi smo se odlučili za klasičan Finns jer smo njega i gledali na Instagramu.

U svakom beach baru postoji više vrsta posjete:

- Slobodno

- Single sunbeds

- Grupne sunbeds

Svaka od njih propisuje neku potrošnju, osim „slobodne“. U Finnsu jedna ležaljka zahtjeva minimum spend od 500.000 IDR-a (208kn) i to možeš trošiti cijeli dan na klopu i cugu. Imaš svoju ležaljku, mjesto za stvari, suncobran i konobara. Mi nismo na kraju uzeli ležaljke jer nije bilo slobodnih oko bazena i tog centralnog dijela ili bolje rečeno - nismo se pripremili, išli smo spontano. Čekalo nas je još beach clubova koje je tek trebalo posjetiti pa nismo ni imali plan u jednom se zadržavati cijeli dan. Ali ako i nemaš ležaljku, možeš popiti piće na šankovima i koristiti bazen. Bazen ima onako rubove u stepenicama na kojima možeš sjediti, odmarati, uživati u piću, itd. Mi smo popili 2-3 runde kombinacija koktela, ledenih čajeva i piva i to nas je koštalo 400.000 (166kn). Bili smo tamo cijelo prijepodne, a onda se zaputili prema La Planchi.



La Plancha

La Plancha je jedno od najpoznatijih mjesta za promatranje zalaska sunca. Nalazi se na samoj plaži - južnije od Finnsa. Iza 15h počinju micati ležaljke koje su tamo tijekom dana i počinju sve pripremati za zalazak sunca - to znači postavljanje lazy bagova i stolića. Od 16h možete sjesti, ali dođite malo ranije da odmah uskočite i zauzmete dobru poziciju. Minimum spend po osobi je 150.000 IDR-a (62,5kn), što znači 300.000 IDR-a (125kn) za nas dvoje i mi smo u toj cijeni popili svaki dva pića i pojeli večeru. Jako je lijepo, a ako ponesete i nešto za obući gore, kad zađe sunce i malo zahladi (pogotovo ako ste bili cijeli dan na suncu), možete ostati i nakon zalaska uživajući u izlasku pod svjetlom lampiona, ispod šarenih suncobrana, uz glazbu i koktele. Vjerujete, predivno je!



Potato Head Beach Club

Meni je ovo najbolji beach club u kojem sam bila. Slovi za jedan od najpopularnijih, ako ne i najpopularniji. Predivno je uređen savršeno spajajući moderan dizajn, alternativu i Bali kulturu. Dio koji me se dojmio su ležaljke (podne) s naslonjačima postavljene na livadi između samog zidanog dijela kluba i predivnog bazena koji se prostire duž plaže, preljeva preko rubova i daje pogled na ocean. Iznad vas su palme koje daju prirodni hlad. U bazenima se nalazi centralni šank kojem se može pristupiti sa svih strana, a sam bazen je izniveliran na tri/četiri razine tako da u njemu možete biti cijeli dan, bilo da sjedite na rubu s nogama u vodi, na stolicama uz šank u vodi do struka, uz rub bazena u vodi do prsa ili da poželite malo zaplivati.


Ako želite zaista osjetiti pravo iskustvo ovog bara dođite rano i uzmite jednu od ležaljki na livadi. S druge strane, ako želite full comfort postoje i vip ležeći separei i druge vrste ležaljki. Mi smo došli prekasno (ja sam kriva jer sam htjela proći shopping ulicama prije spuštanja na plažu). Za ležaljke na livadi je minimum spend 500.000 IDR-a (208 kn) i mislim da obuhvaća dvije ležaljke s niskim stolićem između. U toj cijeni, naravno, konzumirate hranu i piće, imate svog konobara, svoje mjesto za stvari, itd. Kako smo mi došli kasno jedina opcija bila je ostaviti stvari u ormarićima odmah pored bazena i uskočiti u bazen. Ormarići nisu čuvani, ne zaključavaju se, što mi je na prvu bilo čudno, ali svi su ostavljali stvari pa smo i mi. Ponijeli smo sa sobom u bazen novčanike, naočale, mobitele i GoPro, a odjeću i japanke ostavili.



Tek sam u Potato Headu shvatila koliko je Bali sigurna destinacija. Na šanku u bazenu stoje novčanici, GoPro kamere, mobiteli, sunčane naočale, odjeću i obuću ljudi ostavljaju u ormariću uz bazen, bez nadzora i čuvanja, a nitko nema strah da će mu nešto nestati. Onda sam prevrtila film unazad i zapravo shvatila da se u niti jednom trenu nismo osjećali nesigurno i ugroženo, za primjer - konobari par puta ponove vašu narudžbu i pitaju da li je u redu prije nego što ti je donesu, sve što biste trebali platiti dodatno vam naglase nekoliko puta, za taksi se dogovarate ili pitate prije koliko će koštati i tek kad kažete da pristajete na cijenu oni vam otvaraju vrata i voze vas i ta cijena je uvijek toliko koliko ste se dogovorili. Nismo morali grčevito držati svoje torbice i stvari jer smo se osjećali sigurno. Možda je to povezano s činjenicom da su Balinežani jako pobožan narod i da ne idu za time da vas prevare, a sigurno je povezano i s činjenicom da su sigurnosne mjere na Baliju pojačane.


Sigurnosne mjere uvedene su nakon terorističkog napada u Kuti 2002. godine kada je poginulo 202 ljudi. Zato sada na ulazima u klubove i u shopping centre stoje čuvari s puškama, u pancirkama i nerijetko s RTG-om kroz koji provlače vaše stvari, a kamere snimaju svaki kutak kluba/centra.

Nakon što smo ostavili stvari uskočili smo u bazen i smjestili se u manjem (unutar većeg bazena) koji ima pristup šanku i povišen dio u bazenu za sjedenje. Voda je topla i možeš u njoj biti cijeli dan, na suncu si, a po želji se možeš malo pomaknuti do hlada jer od palmi je jedan dio bazena uvijek u hladu. Od pića smo isprobavali svašta – cijeđene sokove, koktele, domaće ledene čajeve, mocktele, craft pive. I sve je bilo prefino, osvježavajuće. Sve skupa nas je za pola dana kojeg smo tamo proveli to koštalo 647.640 IDR-ova (270 kn).


Ostalo

Hrana u Seminyaku nas nigdje nije pretjerano oduševila, posebice nakon Ubuda gdje smo uživali u bogatim okusima, svježem povrću, umacima i začinima. Od svega što smo posjetili, ispalo je da smo najbolje jeli u nekom talijanskom restoranu i to otprilike 8. ili 9. dan kad se Žac zaželio pizze. Nemamo preporuke za restorane, ali su nas večere/ručkovi uglavnom koštali 250.000 do 350.000 IDR-a (100-200kn) za oboje. Jedan od onih koji nas se barem dojmio izgledom jest Jackson Lilly's koji je izgledao svjetski i bio pun, ali hrana je bila samo ok (izgledala je fantastično, ali nije bila nešto posebno ukusna).

Jackson Lily's, Seminyak, Bali


Zadnji dan smo išli u Kutu. Kuta je do terorističkog napada bila turističko središte, epicentar zabave na Baliju koji obiluje shopping centrima, plažom cijelom dužinom, restoranima, kafićima i trgovinama. Išli smo u shopping centar koji nas je iznenadio izgledom, naime, sav je u zelenilu. U Kuti smo svratili i u Hard Rock (Žac skuplja majice iz Hard Rock Cafea iz svih gradova u koje putujemo), prošetali do plaže koja je potpuno drugačija - pijesak je puno svjetliji, a more tirkiznije. Čini mi se da su i valovi manji.

Shopping centar, Kuta; plaža, Kuta


Jedan smo dan iz Seminyaka rezervirali za izlet na Nusu Penidu (otok u blizini Balija) koji svakako posjetite ako planirate ići na Bali. Kako smo se proveli u tom raju, čitajte ovdje.

108 views0 comments
bottom of page