top of page

Što posjetiti u New Yorku 3 - Chinatown, Little Italy, Soho, West Willage

Updated: Feb 8, 2022

Kvartovi koji će oduševiti svojom raznolikošću, snažnom karizmom, atmosferom i prepoznatljivošću i nakon čijeg ćete obilaska imati osjećaj da ste zaista proputovali različitim krajevima svijeta.

Chinatown

U Chinatown smo došli prvo, već ujutro. Jesam li već pričala da smo zbog jet lega bili na ulici prije svih :)? Ipak, Chinatown je živ i budan od ranog jutra. Galama, buka, prljave ulice, razni mirisi i mnoštvo crvenih lampiona daju osjećaj kao da ste u nekom zabačenijem kineskom gradiću na tržnici. Dovikivanje preko ceste, pričanje sebi u bradu dok se užurbano guraju pored vas, zaobilaženje štandova izbačenih pred dućane i ponuda hrane na cesti samo su dio doživljaja. Nama se osobno Chinatown nije svidio i kada smo prošetali i doživjeli djelić atmosfere, požurili smo prema Little Italy, kvartu koji je doslovno naslonjen na Chinatown.


Little Italy

I dok je Chinatown u rano jutro već užurban i bučan, Little Italy se tek priprema za svoj festival. Radnici su ulice ukrašavali tipičnim talijanskim bojama, postavljali štandove, a ugostitelji čistili i slagali terase. Šetnjom Mulberry St. tražili smo mjesto na kojem bismo sjeli i popili kavu i našli savršen mali kafić. Možda je sramotno reći da smo prošli pored desetak talijanskih barova (koji većinom još nisu bili otvoreni), a za kavu izabrali i ne tako talijansko, ali savršeno mjesto - Urban Backyard, kafić od svega 3 stola koji radi savršenu kavu, a možete i nešto prizalogajiti. Cijeli kafić orijentiran je na održivost tako da u njemu možete kupiti i bambusove višekratne slamke i druge ekološke, višekratne proizvode. Sve u svemu - preporuke :)


Little Italy i Urban Backyard


SOHO

Eh, Soho. Pa zapravo tu je četvrt tako teško opisati. Mnoštvo malih, multibrand dućančića, posebni ljudi i nadahnjujuća atmosfera. Kada krenete istim putem kao mi, od Chinatowna preko Little Italy-ja do Soho-a, točno osjećate taj neki prelazak s istoka na zapad, iz nesređenog, bučnog i pomalo odbojnog kaosa u neki uređeniji, sofisticiraniji svijet. Kada ste već tu, svratite u Laduree Soho na kavu i najpoznatije makarone, u predivan, fotogeničan vrt :) Više ideja gdje jesti ili popiti piće pročitajte u zasebnom postu ovdje.


Savjet - šetnjom po svim navedenim kvartovima, obratite pažnju na grafite na zgradama :)

Grafiti na zgradama donjeg Manhattana


West Willage

Šetnjom od SOHO-a nastavili smo do West Willage, još jedne predivne američke četvrti koja je nezasluženo popularna najviše zbog stana u kojem je, u seriji Sex i grad, živjela Carrie Bradshow :) Zato, ako i niste ljubitelj serije Sex i grad, svakako prošećite West Willageom. Oduševit će vas one prepoznatljive narančasto-crvenkaste ciglene zgrade, visoki ulazi i predivne ulice s drvoredima. U West Willageu (ako ne i negdje drugdje gdje vam bude usput) svakako posjetite Magnolia Bakery i probajte njihov Banana Pudding (klasični ili u nekoj od izvedbi). Dakle to je nešto nezamislivo fino, posebno. Ništa slično nisam jela u životu niti prije, a niti nakon Magnolia Bakery.

Carrie Bradshow apartment; Magnolia Bakery, West Willage


Ako ste, kao mi, krenuli dovoljno rano svoj obilazak u ovom danu možete nastaviti laganom šetnjom prema Chelsea Marketu i dalje prema srednjem Manhattanu, a rutu i što obići potražite ovdje.

bottom of page