top of page

Nemoj samo BALIti na fotke - IDI!

Updated: May 26, 2020

Osnovne informacije koje će ti pomoći u prvom kontaktu s Balijem.


Kuta, Bali


Na Ngurah Rai (Denpasar) aerodrom stigli smo nakon otprilike 9 sati leta iz Dohe u 17:30h po lokalom vremenu. Naš prvi smještaj bio je u Ubudu, gradu 22 km udaljenom od aerodroma. Odlučili smo da ćemo s aerodroma do hotela uzeti taksi. Kako bismo saznali realnu cijenu pitali smo hotel mogu li doći po nas i koliko bi nas to otprilike koštalo (to smo se sjetili pitati tek u Dohi čekajući let). Iz hotela su nam odgovorili da nam mogu osigurati prijevoz i da bi nas to koštalo 400.000 IDR (indonezijskih rupija). Međutim, taj smo odgovor tek dobili (pročitali) kad smo već sletili i nije nam se dalo potvrđivati pa čekati, ali smo navedenu cijenu uzeli kao okvir prilikom dogovaranja cijena s taksi službom na aerodromu.


Novac

Valuta je IDR - indonezijska rupija. Kada smo mi bili na Baliju (rujan/listopad 2018.) 24.000 IDR-a iznosilo je 10 kn, odnosno 240.000 IDR-a je iznosilo 100 kn.


Kako i koliko novaca pripremiti za taksi

S obzirom na to da vjerojatno nećete moći ranije pripremiti novac u njihovoj valuti nego ćete ga mijenjati tek na aerodromu, promijenite tamo samo koliko vam je potrebno za taksi jer je tečaj najnepovoljniji. Mi smo imali sreće da su poznanici bili na Baliju prije nas i ostalo im je nešto novaca koje smo mi otkupili od njih i to nam je bilo dosta za taksi. Kasnije možete pročitati gdje i kako je najsigurnije mijenjati novac. Ponesite dolare :) i pripremite se da ćete imati bunteve novaca jer je 100 kn - 240.000 IDR-a. Trebam li dalje objašnjavati :)


Taksi na aerodromu i prvi kontakt s prometom :)

Čim uzmete svoje kofere i krenete prema izlazu na aerodromu ima mnoštvo malih ureda s taksi prijevozom (svi su sigurni i provjereni). Cjenkajte se. Nama su ponudili cijenu od 600.000 IDR-a, ali kao nas će voziti za 500.000. Nakon što smo im rekli da je to previše jer nam iz hotela nude prijevoz za 400.000 IDR-a, pristali su na tu cijenu.


1km na Baliju nije kilometar na koji smo navikli :) Obružajte se strpljenjem i vjerujte procjeni vremena putovanja na Google Maps-ima :)

Do hotela u Ubudu putovali smo gotovo 2 sata. Promet je KAOTIČAN. Na Baliju se vozi desnom stranom ceste pa nama, koji smo vozači, promet izgleda još gore. U pauzama od hvatanja za glavu, žmirenja i uzdisanja, pogledavali smo na sat i smijali se sami sebi kako smo otpisali Google Maps kao neznalicu jer "kaj bi 22 km prelazili 2 sata".


Ubud taksi mafija

Na internetu ćete sigurno negdje pročitati da u Ubudu smiju prometovati samo "njihovi" taksisti (kako god se zvali) i da vas drugi taksi prijevoznici mogu ostaviti u Ubudu, ali ne smiju prikupljati nikoga. Taj dug put od aerodroma do hotela iskoristili smo da provjerimo s taksistom o čemu se radi, ali on je to demantirao. Pitali smo ga i radi li samo ovakve vrste prijevoza ili ga možemo "unajmiti" za cijeli dan kao svog vozača, a kada je rekao da možemo, s njim smo odmah dogovorili da sutra dođe po nas u hotel i vozi nas prema planu u obilazak hramova na sjeveroistočnom dijelu otoka. Međutim, ujutro nam je otkazao. Iako je rekao da je imao prometnu, istina je nešto drugačija, a odgovor leži u Ubud taksi mafiji :) Radi se zapravo o tome da gotovo na cijelom otoku možete koristiti aplikaciju Grab (kao Uber) osim u Ubudu.


U Ubudu se lokalni taksisti vrlo agresivno bore protiv drugih vozača pa tako možete svugdje vidjeti znakove koji pokazuju da je zabranjeno prikupljanje za Grab i druge taksi službe.

Prvo suočavanje s čarima Balija

Po dolasku u hotel odmah smo se susreli s onim po čemu su Balinežani poznati - ljubaznost. Iako loše pričaju engleski, jako se trude i stalno zahvaljuju uz blagi naklon. Dok smo ispunjavali papire i čekali račun na zidovima iznad recepcije (koja je na otvorenom) pobrojala sam desetak bijelih malih guštera, karakterističnih za Bali. Na njih se pokušajte priviknuti čim prije jer ih ima zaista po svuda. Ja osobno nisam gadljiva i jako su mi slatki dok ne krenu ispuštati zvuk. A trebalo mi je 3 dana da shvatim odakle taj zvuk dolazi :)


Karakteristični bijeli gušteri s Balija vrlo su korisni jer se hrane bubama i komarcima kojih bi, u protivnom, bilo nesnošljivo puno s obzirom na prirodu.

Hotel koji smo odabrali u Ubudu je Swahita. Kako smo tek po dolasku saznali da smještaj moramo platiti u cjelosti odmah i da ne primaju kartice, dogovorili smo se da ostavimo stvari u sobi i da novce donesemo poslije večere na koju smo ionako isplanirali otići čim se smjestimo. Oko toga nije bilo nikakvih problema pa smo tako i napravili. Lokacija hotela je izvrsna - nalazi se u ulici koja izlazi na glavnu ulicu u Ubudu, Jalan Raya Ubud (Jalan znači ulica). Ta je ulica nešto kao Ilica - prepuna kafića, restorana, dućana, mjenjačnica itd.


Mijenjanje novaca na Baliju

Novac mijenjate uvijek u mjenjačnicama na kojima stoji zeleni znak PVA BERIZIN – to su jedine ovlaštene mjenjačnice. Provjerite tečaj koji je jasno istaknut, izračunajte sami koliko trebate dobiti za određenu svotu dolara pa tek onda uđite. Često će vas tražiti dokument (putovnicu) i adresu hotela u kojem ste, to je sve regularno. Isto tako u mjenjačnici je uobičajeno da zaposlenik/ca na papirić ispisuje točno koliko ste novaca dali i u kojoj valuti, zatim računaju prema tečaju koliko vam moraju dati i upisuju na isti papirić. Nekad vas traže da takav papirić i potpišete. Onda vam pripreme novac, izbroje pred vama i daju vam ga. Mi smo, za svaki slučaj, uvijek kad bi nam dali novce, još jednom pred njima prebrojali. Više zato što, kao što sam već napisala - dobivate bunteve novaca. Te mjenjačnice nalaze se obično na glavnim ulicama.

Ne ulazite u mjenjačnice koje nemaju vidljiv i istaknut znak PVA BERIZIN čak i ako im piše da su "authorized" - jer nisu. Jedine sigurne mjenjačnice su one s navedenim zelenim znakom na kojem piše PVA BERIZIN.

Lijekovi, cjepiva i viza

Za odlazak na Bali nije potrebno nikakvo cijepljenje kao ni viza. Od lijekova smo mi ponijeli aktivni ugljen, probiotike i Enterogel za slučaj da odreagiramo na hranu ili popijemo slučajno vodu. Kad smo kod toga, voda na Baliju nije pitka, ali njome možete prati zube (ako ste osjetljivijeg želudca, nemojte ni zube prati s tom vodom). Od nekih opasnosti - pripazite na majmune, oni bi vam, u slučaju da vas ogrebu ili ugrizu mogli prenijeti neku zarazu. Ostalo je sigurno!


Što biste sve trebali obići dok ste u Ubudu - pročitajte ovdje.

94 views2 comments
bottom of page