top of page

Što posjetiti u New Yorku 6 - pogled na najljepši skyline s druge strane obale

Updated: Feb 8, 2022


Vožnja brodom po East Riveru s pogledom na Manhattan

Manhattan je daleko najpoznatiji i najatraktivniji dio New Yorka, ali nemojte zaobići i drugu obalu - Brooklyn (posebice Brooklyn Heights Promenade), DUMBO i predivan, živopisan i šarmantan Williamsburg. Evo plana i ideje za iskoristiti jedan (ili više) prekrasnih dana.


DUMBO

Mi smo ujutro krenuli prema DUMBO-u, dijelu Manhattana čiji skraćeni naziv zapravo znači Down Under The Manhattan Bridge Overpass, i naravno uhvatili koji trenutak upravo ispod Manhattan Bridge-a (popularan spot za fotkanje; #popularphotospot). Na tom mjestu, točnije nasred ceste fotografira se mnogo ljudi, turista, modela, odvijaju se snimanja editoriala, itd. Iako je cesta zapravo i vrlo prometna, vozači čekaju s neviđenom dozom strpljenja da odradite svoj photo session i pomaknete se; nema trubljenja, nema psovanja, sve je opušteno, a vozači kao da su ponosni što toliki broj ljudi oduševaljavaju žive i fotogenične ulice New Yorka.


DUMBO


Brooklyn Bridge

Nakon DUMBO-a kojim smo još prošetali uzduž i poprijeko, a kojeg karakteriziraju crvenskaste ciglene zgrade i pravi, industrijski stil uređenja lokala, prošetali smo do Brooklyn Bridga, najpoznatijeg mosta koji spaja Brooklyn s Manhattanom. Podijeljen je u odvojene zone za pješake/bicikliste i druga prometala (automobile/metro). Pješačka zona je dosta prometna i posebnu pažnju treba obratiti na bicikliste kojih ima mnogo. Ako se na most popnete sa strane Brooklyna, vrlo brzo ćete uočiti koji je najpopularniji #photospot jer (osim ako ne dođete jako rano) ispred njega stoji red turista koji čekaju na svoju fotografiju s mosta s predivnim pogledom na donji Manhattan u pozadini.


Brooklyn Bridge


Vožnja brodom po East Riveru

Daljnji plan je bio spustiti se nazad do DUMBO-a, gdje je stanica NYC Ferry-ja - broda koji vozi od Wall Streeta (Pier 11) s Manhattana, prelazi East River i ukrcava putnike u DUMBO-u te dalje vozi do Williamsburga, paralelno s Manhattanom što će vam dati predivan pogled na #nycskyline. Karte (povratne) za brodić smo platili 5,5 dolara po osobi.


Vožnja East Riverom


Williamsburg

Eh, da... Williamsburg. Samo iskrcavanje na platformu i okret prema Manhattanu bio je dovoljan da se složimo kako bi ovo bio kvart u kojem bismo, da živimo u NY, voljeli živjeti. A tek kad smo zašli dublje u Williamsburg... ljubav.


Predivne ulice, drvoredi, zgrade, ali takav je cijeli New York. Ono što je u Williamsburgu drugačije je neka posebna vibra, kvart djeluje umjetnički, profinjeno, karizmatično i posebno.

Možda ćete neki mali dojam steći kroz par fotografija, ali NE PROPUSTITE ga posjetiti kada ste u New Yorku. Bio je vikend kada smo bili u Williamsburgu i dosta rano pa lokali nisu još radili, ali smo mi našli predivan Wythe Hotel i u njihovom baru popili koktele :)


Williamsburg


Preko puta Wythe Hotela je poznata Brooklyn Brewery koja je, nažalost, u tom trenu još bila zatvorena pa ju nismo mogli obići, ali ako se pivoljubac, svakako provjerite radno vrijeme unaprijed na internetu pa ju obiđite. Također, u Williamsburgu se održava i Smorgasburg Food Market (najpoznatiji street food market) kojeg smo planirali obići, ali ispostavilo se da smo fulali dan :) Tako da, provjerite unaprijed koji se dan održava i uberite jedno iskustvo više :)


Nakon šetnje "najljepšim kvartom" vratili smo se do docka, pričekali svoj brodić i vratili se nazad do Brooklyna.


Brooklyn Heights

Dio Brooklyna uz samu rijeku, kojeg krase divni lokali s pogledom na donji Manhattan i predivna šetnica, Brooklyn Heights Promenade. Ako pogodite lijepo i toplo vrijeme, prošećite uz rijeku navečer, sjednite u neki od lokala koji gledaju na Manhattan i uživajte u pogledu. Mi smo s Brooklyn Heights Promenade promatrali i paljenje 9/11 Tribute in Light jer smo imali tu sreću da smo u New Yorku bili baš na godišnjicu pada "blizanaca". Promenada je bila puna ljudi, svi su promatrali svjetla s druge strane East Rivera, uživali u pogledu i hvatali svoju "najbolju fotografiju".

Tribute in Light; Brooklyn Heights Promenade


Vožnja Roosevelt Island Tramway

Iako smo mi ovu vožnju prošli neki drugi dan, čini mi se zgodnim, kada smo već na ovoj strani obale spomenuti ju i dodati na plan puta. Dođite metroom do stanice Roosevelt Island Subway i na Roosevelt Islandu se ukrcajte na Roosevelt Island Tramway. Moderna, velika žičara, odnosno oni ju zovu #modernaerialtramway, odvest će vas, paralelno s Queensboro Bridge-om na Manhattan i pritom vam dati još jedan, drugačiji pogled, na #manhattanskyline. Za vožnju vam vrijede MTA metro karte (koje ćete vjerojatno već imati :)).
Vožnja Roosevelt Island Tramwayom


I eto vas opet na Manhattanu :) a tu možete ponoviti ili započeti neki od daljnjih obilazaka... Mi predlažemo... Central Park i MET.

470 views0 comments

Comments


bottom of page